Thursday, January 7, 2010

Crème Caramel (diet) - Крем Карамел (диетичен)


This is one of the times when оur brains compete with themselves. The left side wants us to lose weight, the right side feels like having Crème Caramel. So we developed a diet version of the recipe originally provided by Ivan Zvezdev (ISBN: 9549428052). We lowered the number of eggs and the amount of sugar he uses, and used 1% fat milk instead of whole milk. The recipe is provided below (in the 'read more'), together with the calorie count of both the diet and the original version of the recipe. We believe any further trimming of calories will make the creme caramel taste like tofu, but maybe you can invent the recepie of `Tofu Caramel' if you feel so :-). This recipe is a work in progress. We will add any delicious modifications as we experiment with such over time.


Днес мозъкът ми се състезава със себе си. Лявата страна иска да отслабна, а дясната да хапне Крем Карамел. Та ние създадохме диетична версия на рецептата на Иван Звездев (ISBN: 9549428052). Намалихме броят яица и количеството захар, както и използвахме 1% масленост мляко вместо пълномаслено мляко. Рецептата в детайли е поместена по долу (клик на 'read more'), заедно със броят калории на диетичната и оригиналната рецепта. Вярваме, че допълнително намаляване на калориите ще доведе до крем карамел който е с вкус на тофу, но при достатъчно желание спокойно може да изобретите рецептата за "Тофу Карамел", с която да спечелите местното състезание по кулинария. Рецептата е в прогрес на разработка и във времето ние ще добавяме всякакви вкусни модификации след като експерементираме с такива.


Это один из тех моментов, когда мозг спорит сам с собой. Левая сторона за то, чтобы похудеть, а правая хочет отведать Крем Карамель. Мы подумали и решили разработать диетическую версию десерта для основы которого мы использовали рецепт Ивана Звездева (ISBN: 9549428052). Мы уменьшили количество яиц и сахара, а так же использовали 1% молоко вместо цельного. Рецепт в деталях можно найти ниже (нажмите на 'read more') вместе с таблицей калорийности. Мы думаем что понизить калорийность этого замечательного десерта еще сильнее невозможно, так как он приобретет вкус тoфу. Возможно кто-то захочет поэкспериментировать и изобрести "Тофу Карамель"-все в ваших руках. В свою очередь со временем мы постараемся поэкспериментировать с ингредиентами и усовершенствовать наш рецепт.


Recipe follows




calorie counter / брояч на калории / посчитать калории





ENGLISH version:  This makes 12 half cups of crème. One serving is one 1/2 cup.












calories
calories




diet recipe
original recipe
caramelized sugar
1/2 tbsp per serving (non-diet 3/4 tbsp)
276
405
sugar in mix
1cup (non-diet 1.5 cups)
770
1155
eggs
6 (non-diet 8)
450
600
milk
1 Liter - 1%fat (non-diet uses whole milk)
420
631
vanilla
add to taste












total calories


1916
2791
average per cup for 12 half cups
160
233


1. Pour 1/2 tbsp of sugar on the bottom of your cups . Put the cups in the oven (position higher) and turn the broil on. The sugar must caramelize as seen on the first picture here.Take the cups out of the oven and let the caramelized sugar cool down.


2. The mix. First mix the eggs with the sugar using a mixer. Then slowly add the milk. It is important that all is mixed well and the sugar is fully dissolved in the milk and eggs. Add vanilla. Pour the mix in the cups.


3. Baking: Place the cups in a larger pot and poor water in the pot as shown on the second picture here. This is called `baking on water bath' (or something similar). Bake at 320F(160C), in the middle of the oven, for about an hour or more until the mix is not liquid any more and the top starts to brown. 


4. You can eat it directly from the cup (this is what I do). If you want to flip it on a plate you first have to run a thin sharp knife around the edge between the creme and the cup to disentangle the creme from the cup. Then holding the cup in one hand place the plate on top of the cup (centered) and flip fast. Voila.







Български: Рецептата е за 12 малки чашки по 120 мл. Една порция е една чашка.












калории




диетична
оригинална
карамел захар
 1/2 с.л. на порция (оригинална 3/4 с.л.)
276
405
захар в микс
 200 гм. (оригинална 300 гм.)
770
1155
яйца
 6 (оригинална 8)
450
600
мляко
 1 литър - 1% маслен. (ориг. пълномасл.)
            420
631
ванилия
 1 пак. или на вкус












общо калории


1916
2791
средно калории на порция, за 12 порции
160
233


1. Поръсете дъното на чашките с 1/2 с.л. захар. Поставете чашките във фурната (по-високо)
и включете горният реотан. Захарта трябва да се карамелизира както е показано на
първата снимка тук. Извадете чашките от фурната и ги оставете да изстинат.


2. Смес. Първо смесете захарта с яйцата ползвйки миксер. После постепенно добавете
млякото. Важно е добре да се смесят продуктите и захарта да се разстопи в останалата течност.
Добавете ванилия. Налейте сместта в чашките.
3. Печене. Поставете чашките в голяма тава и налейте вода в тавата, както е показано
на втората снимка. Това се нарича "печене на водна баня". Пече се на 160С, на средна
позиция във фурната, за около час или малко повече, докато сместа не е течна и кремът
получи кафява коричка отгоре.  


4. Сервира се охладен, или директно с чашката или обърнат на чинийка. Ако искате да го
обърнете на чинийка първо отлепете кремът от чашката със остър, тънък нож. После дръжте
чашката в една ръка и поставете чинийката отгоре (по средата). Обърнете много бързо.



Русский: Рецепт для 12 формочек по 120 мл. Одна формочка содержит одну порцию.












калории




диетический
оригиналньный
карамелиз. сахар
 1/2 с.л. на порцию (в оригинале 3/4 с.л.)
276
405
сахар в смеси
 200 г (в оригинале 300 г)
770
1155
яйца
 6 (в оригинале 8)
450
600
молоко
 1 литр - 1% жирн. (в ориг. цельное)
            420
631
ванилин
 1 пакетик или на вкус












всего калорий


1916
2791
калории в одной порции
160
233






























1. Карамель. Присыпьте дно формочек 1/2 с.л. сахара. Поместите формочки в духовку
на верхнем уровне и запекайте в режиме гриль. Сахар должен карамелизироваться как
показано на первой фотографии. Достаньте формочки из духовки и полностью охладите
до комнатной температуры.


2. Смесь для крема. Миксером взбейте яйца с сахаром. Понемногу добавьте молоко. Очень
важно чтобы сахар полностью растворился в яйцах и молоке. Добавьте ванилин и разлейте
по формочкам.


3. Выпечка. Выпекать на водяной бане (см. вторую фотографию) в духовке при 320F (160C) на
средней высоте примерно час. Очень важно не превышать указанную температуру-смесь
не должна кипеть. Крем Карамель готов когда вы увидите что смесь стала плотнее и
запеклась золотистым цветом сверху.


4. Охладите формочки. Крем Карамель можно есть прямо так или можно перевернуть на
тарелочку. Для этого сначала тонким острым ножом проведите между кремом и стенкой
формочки, а потом осторожно переверните Крем Карамель на тарелочку. Приятного аппетита!





















No comments:

Post a Comment